Detta recept är för två limpor, men det går utmärkt att dubbla receptet till 4 limpor (eller 3 större limpor). Ett bröd bakat på filmjölk blir saftigare och något tyngre än ett bröd bakat på mjölk eller vatten. Själv använde jag inte jäst för söta degar, utan vanlig jäst och det gick utmärkt. Vill du ha lite krispigare bröd med mer tuggmotstånd? Blanda i 2 dl havregryn och minska ner lite på rågsikt och vetemjöl istället.
Ingredienser
1 paket (50 g) jäst för söta degar
5 dl ljummen filmjölk
50 g smör
½ dl ljus brödsirap
1-2 msk brödkryddor
8 dl rågsikt
Ca 6 dl vetemjöl
Instruktion
Smula jästen i en bunke. Värm filmjölken till 37 grader under omrörning. Häll filmjölken över jästen och rör om så jästen löser sig. Tillsätt matfett i klickar, sirap, brödkryddor och mjöl.
Arbeta degen kraftigt i bunken, 4-5 minuter med maskin, ca 8 minuer för hand. Degen skall bli smidig och lätthanterlig.
Lägg en bakduk över och låt jäsa 30 minuter. Tag upp degen på bakbordet och knåda den väl. Dela i två delar och forma till limpor. Skåra limporna och strö över lite vetemjöl.
Låt bröden jäsa på en smord plåt eller på bakplåtspapper i 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda bröden 20-25 minuter på nedersta falsen. Tag ut bröden och låt dem svalna på galler under bakduk.
Lantbröd med filmjölk,
Smaklösa. Inget salt fanns ju med.
Glömde du brödkryddorna? Har svårt att förstå att detta bröd kan upplevas som smaklöst. Vill du testa igen MED salt, så kan nog 1-1,5 tsk salt vara rimligt.
Jag körde med blå jäst och Manitoba-vetemjöl+rågsikt och salt. Det blev väldigt gott, dock jäste jag brödet längre tid(50+60 min), annars hade det blivit för kompakt. Tror att dgen skulle fungera väldigt bra till rågsiktskakor, också. (Ni vet plattare bröd).
Mycket gott bra och recept! Tackar! Sen så klart är att tillsätta salt en så kallad oskriven regel gällande all brödbakning hehe 😉