Lantbröd med filmjölk

Bröd med filmjölk, LantbrödDetta recept är för två limpor, men det går utmärkt att dubbla receptet till 4 limpor (eller 3 större limpor). Ett bröd bakat på filmjölk blir saftigare och något tyngre än ett bröd bakat på mjölk eller vatten. Själv använde jag inte jäst för söta degar, utan vanlig jäst och det gick utmärkt. Vill du ha lite krispigare bröd med mer tuggmotstånd? Blanda i 2 dl havregryn och minska ner lite på rågsikt och vetemjöl istället.

Ingredienser

1 paket (50 g) jäst för söta degar
5 dl ljummen filmjölk
50 g smör
½ dl ljus brödsirap
1-2 msk brödkryddor
8 dl rågsikt
Ca 6 dl vetemjöl

Instruktion

Smula jästen i en bunke. Värm filmjölken till 37 grader under omrörning. Häll filmjölken över jästen och rör om så jästen löser sig. Tillsätt matfett i klickar, sirap, brödkryddor och mjöl.

Arbeta degen kraftigt i bunken, 4-5 minuter med maskin, ca 8 minuer för hand. Degen skall bli smidig och lätthanterlig.

Lägg en bakduk över och låt jäsa 30 minuter. Tag upp degen på bakbordet och knåda den väl. Dela i två delar och forma till limpor. Skåra limporna och strö över lite vetemjöl.

Låt bröden jäsa på en smord plåt eller på bakplåtspapper i 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda bröden 20-25 minuter på nedersta falsen. Tag ut bröden och låt dem svalna på galler under bakduk.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.5/5 (19 votes cast)
Lantbröd med filmjölk, 3.5 out of 5 based on 19 ratings
Det här inlägget postades i Bakrecept och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Lantbröd med filmjölk

  1. Rolf Olsson skriver:

    Smaklösa. Inget salt fanns ju med.

    • Anders skriver:

      Glömde du brödkryddorna? Har svårt att förstå att detta bröd kan upplevas som smaklöst. Vill du testa igen MED salt, så kan nog 1-1,5 tsk salt vara rimligt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *