När du väl har plockat fläderblommor, så är det väldigt enkelt att göra sin egen flädersaft. Detta recept ger ungefär 3 liter koncentrerad flädersaft.
Ingredienser till flädersaft
- 30 blomklasar av fläder
- 3 citroner
- 1,5 liter vatten
- 1,5 kg socker
- 50 g citronsyra (eller passande mängd Atamon – flytande konserveringsmedel)
Så här gör du flädersaft
Lägg fläderblomsklasarna i en kastrull eller skål som rymmer minst 5 liter.
Borsta citronerna i varmt vatten. Skär citronerna i tunna skivor och lägg dem i skålen tillsammans med fläderblommorna.
Koka upp vattnet på spisen och rör ner socker och citronsyra (observera att atamon mister effekten vid 100 grader, så häll inte i det i kokande vatten). Häll den varma vätskan i skålen, över fläderblommor och citroner. Lägg lock på skålen. Låt skålen med flädersaft stå svalt i 3-4 dagar.
Sila flädersaften och häll upp på rena flaskor. Flädersaft går även att frysa (om behållaren klarar det 😉 ).