En sockerkaka i all ära, men en äppelkaka med kanel rankar jag 2 snäpp högre! Den lätta syrligheten i äpplena bryter av fint mot den söta kakan och kanel passar alltid bra ihop med äpple.
Äpplen gör att kakan blir extra saftig och får det lilla extra. De flesta som testat den här kakan älskar den! Går mycket bra att servera som efterrätt med glass till och då förstås med en kopp gott kaffe.
Gillar du inte det här receptet, så har allt om mat några recept på äppelkakor här.
Sockerkaka
- 100 g smör
- 2 dl strösocker
- 2 tsk bakpulver
- 1 st ägg
- 4 dl vetemjöl
- 1.5 dl mjölk
Fyllning
- 2-3 st äpplen
- 2 msk strösocker
- 0.5 msk kanel
Låt smöret bli rumsvarmt. Smöra och bröa en rund ugnsform med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.
Rör smör och socker, använd gärna elvisp som du kan använda genom hela receptet.
Tillsätt bakpulver och ägg och rör till en jämn smet.
Tillsätt vetemjöl och mjölken. Rör snabbt ihop till en jämn smet. Rör inte längre än att det är blandat.
Häll smeten i den smorda och bröade formen. Bred försiktigt ut smeten så den är någorlunda jämnt fördelad.
Skala äpplen och skär i mindre bitar. Blanda socker och kanel i en djup tallrik och lägg i äppelbitarna och rör runt tills äppelbitarna sugit upp så mycket som möjligt.
Tryck ner äppelklyftorna i sockerkakan. Om det blir socker och kanel över – strö över kakan.
Grädda i 175°C i nedre delen av ugnen, ca 45 minuter.